Manager Logistics Raymond Hendriks over

Nieuw magazijn
Coram in Waalwijk

Op het bedrijventerrein Haven in Waalwijk verrijst een fraai nieuw pand. “Eind Q3 hopen we over te huizen”, zegt Raymond Hendriks, Manager Logistics Coram in Waalwijk.
“Voordelen? Ruim terrein en parking, moderne voorzieningen, efficiënte inrichting en hoogbouw. De sleuteloverdracht is gepland in juni 2022. Daarna hebben we nog twee à drie maanden om de zaak volledig operationeel te maken en te testen zodat we na de verhuizing soepel door kunnen werken op het nieuwe adres.”

lees verder > 

Soepel doorwerken betekent? “Dat onze klanten niets van deze verhuizing merken. Bijna niets, moet ik zeggen, want rond de verhuizing zelf zullen de leveringen een aantal dagen verschuiven naar voren of achteren. Dat gebeurt dan uiteraard altijd in goed overleg met de klant, zodat de processen daar gewoon door kunnen lopen.”

Waarom verhuizen?

“Het huidige Sealskin magazijn zit in een verouderd pand, dat veel onderhoud vraagt, hoge operationele kosten met zich mee brengt en vooral bestaat uit laagbouw. We benutten dus niet optimaal de vele vierkante meters. Er omheen leegstaande kantoren, deze collega’s zijn immers in 2020 verhuisd naar ons nieuwe kantoor in Zaltbommel. Dat zou al reden genoeg zijn om verhuizing te overwegen. Bovendien wil Coram groeien, onder andere door assortimentsuitbreiding, wat meer volume met zich meebrengt. De beperkingen van het huidige magazijn staan deze groeiambitie in de weg.

Naast verhuizen hebben we een aantal andere scenario’s bekeken. Een: de logistieke functie uitbesteden naar een logistic service provider. Twee: de logistiek volledig centraliseren in het DC in Pelt.
Uitbesteden betekent o.a. dat je kennis kwijtraakt, operationeel minder flexibel bent en dat je onder aan de streep duurder uit bent. Centraliseren in Pelt zou een forse investering vragen in de locatie daar en zou ook gevolgen hebben voor de mensen in Waalwijk.
Op basis van een uitgebreide businesscase hebben wij besloten dat we de logistiek het beste in eigen beheer kunnen houden. Tja, en dan blijkt dat er dichtbij een pand gebouwd wordt dat prima zou passen en dat ook nog eens snel opgeleverd kan worden.”

Waar staan we?

“In februari hebben logistiek engineers ons ondersteund bij het maken van de lay-out voor het nieuwe magazijn. Waar komen de stellingen, hoe laten we de routing lopen en waar positioneren we de werkstations? Dat soort zaken. Met dit plan zijn we het offerteproces gestart, o.a. voor de stellingen, ICT e.d. Dat proces loopt nu.
Om de uitvoering zo strak en helder mogelijk te organiseren, hebben we per fase en per onderwerp een kleine projectgroep ingericht. Ik noem:
– Fysieke inrichting van magazijn en kantoren
– ICT infrastructuur & hardware
– Procesinrichting van magazijn en systemen
– Go-live (o.a. IT inrichting, voorraden op locaties, transport, ERP & WMS)
– Oplevering huidige pand
– Communicatie klanten en leveranciers

Op schema

“We willen omstreeks september verhuizen. Het is een ambitieus doel maar de projectplanning loopt voorspoedig en de bouw van het nieuwe pand is bijna klaar. Wij kijken hier met het hele team zeer naar uit en iedereen is dan ook vol energie bezig om zijn steentje bij te dragen in het project. Een nieuw pand dat energiezuinig werkt, met o.a. een warmtepomp en klimaatbeheersing is een fijn vooruitzicht. Het is voor iedereen prettiger werken met een optimale inrichting en nieuwe voorzieningen. Zoals gezegd zullen onze klanten weinig merken van de verhuizing, alles wat vóór de definitieve overgang getest kan worden, wordt ook getest en we gaan pas over als alles goed werkt. Onze reputatie is goed en dat willen we zo houden!”

Andere onderwerpen in Connect - juni 2022