Harald Deuze, Sales Manager Coram Benelux

Onze mensen
maken het verschil

Wie Sealskin kent, kent Harald Deuze. Grote kans. De huidige Sales Manager Retail van Coram Benelux begon in februari 2008 als Sales Manager bij Sealskin, verantwoordelijk voor de vakhandel. “Dertien jaar geleden dacht ik dat ik na een jaar of drie wel weer iets anders zou vinden. Voor mij was dat een vertrouwd ritme, ik houd van dynamiek. Die vond ik echter volop bij Sealskin. Zoveel dat er geen reden en geen tijd was om over een nieuwe baan na te denken.

lees verder > 

Wat was indertijd je eerste indruk van Sealskin?

“Die glazen deuren lijken allemaal op elkaar. Dat dacht ik toen ik op mijn eerste dag eens goed rondkeek bij Sealskin. Ik heb me wel even afgevraagd hoe ik zo’n product aan de vakhandel moest verkopen. Je wilt graag kunnen zeggen wat jouw product zo bijzonder maakt. In het begin zag ik dat niet.”

Bovendien: dit is een echt familiebedrijf. Mensen zijn trots op wat we hier maken en ze gaan voor elkaar door het vuur. Ik verdenk sommige collega’s ervan dat ze eigenlijk wel een tatoeage van – nu – Coram op hun onderarm zouden willen laten zetten. Mooi toch? Je moet wel heel goede redenen hebben om zo’n bedrijf te willen ruilen voor een ander. Dat is dus niet gebeurd. Ik ben eerst een echte Sealskin’er geworden, en nu een echte Coram’er.

Onze mensen maken het verschil
Weet je inmiddels hoe Sealskin het verschil maakt?

“Ja, door onze mensen. Verleden maand (Red. maart 2021) was ik bij een klant. Ik vroeg hem waarom hij iets wel bij ons zou kopen en niet bij de concurrent. ‘Met jullie heb ik een goede relatie’, zei hij. ‘Jullie weten wie ik ben, waar mijn bedrijf staat. Jullie denken actief mee over hoe je me verder kunt helpen. En als er iets is, wordt het opgelost. Direct.’
Beter kan ik zelf niet onder woorden brengen wat Coram sterk maakt. We hebben sterke merken, modern design, hoge kwaliteit. Maar we hebben vooral goede mensen met een no-nonsens instelling. Niet lullen maar poetsen. Alle service geven die nodig is om klanten vooruit te helpen. Ik probeer het woord ‘ontzorgen’ zo veel mogelijk te vermijden, maar dat is wel wat we doen. Dat is trouwens niet helemaal zonder eigenbelang. Want voor ons is een langetermijnrelatie veel belangrijker dan kortetermijnwinst.”

Alles draait om de relatie

“Voor mij draait verkoop altijd om de relatie. Daarom heb ik 13 jaar geleden voor Sealskin gekozen. Als je een goede relatie hebt, gun je elkaar iets en kun je gemakkelijker samen tot plannen en daden komen. Als dat dan resultaten oplevert, is er een goede kans dat je klant een ambassadeur geworden is. Dat is wat we met Coram willen bereiken.”

In Coram zitten ook de merken Geesa en Tiger. Hebben zij zich ook altijd zo op de markt bewogen?
“Dat is de grote overeenkomst tussen de merken. Relatiebeheer zat in het dna van alle drie. En zit nu in het dna van Coram. Best bijzonder als je nagaat dat we voor een deel totaal andere kanalen bedienen. Sealskin levert direct aan vakhandel en installateur. Geesa levert via de groothandel. En Tiger focuste oorspronkelijk met name op de bouwmarkt.”

Breder portfolio biedt meer kansen

Als je gewend bent om douchecabines te vermarkten, kan het lastig zijn om ook verantwoordelijk te zijn voor badkameraccessoires. Voor Harald speelde dat niet zo. “Ons assortiment is groter, maar onze organisatie en de mensen erin stellen nog steeds de relatie centraal. Als klanten de service van Sealskin waarderen, hebben ze weinig moeite om Geesa te gaan voeren. Natuurlijk moet de basis in orde zijn. Goede ontwerpen, goede functionaliteit, hoge kwaliteit, faire prijsstelling, prima after sales. De hele markt weet dat dat bij Geesa dik in orde is. Bij onze klanten konden we gemakkelijk praten over de uitbreiding van het assortiment.
Even goed heb ik zelf wel even moeten wennen. Een planchet is wat anders dan een douchecabine. Aan de andere kant: ze horen wel logisch bij elkaar. In de badkamer gaat het om twee dingen: douchen/baden en het opbergen van de spullen die je daarbij gebruikt. Coram biedt de oplossingen uit één hand aan. Klanten vinden dat efficiënt en prettig.”

Belangrijkste les

In dertien jaar kun je veel leren. Als je één ding mag noemen, Harald, wat wordt het dan? “De leiding heeft me steeds uitgedaagd uit mijn comfortzone te stappen. Ontdek je grenzen, was het devies, want daarbuiten ligt de groei. Je hoeft niet voortdurend te veranderen, maar uitdaging en inspiratie brengen je wel verder. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling is dat goed geweest. En dus ook voor mijn professionele ontwikkeling. Uitdagen en inspireren zijn kernbegrippen in hoe mijn team en ik samenwerken.”

Van douchegordijn naar douchecabine

In elk succes zit wel een deel toeval. Neem Sealskin. Gerrit van Loon begon het bedrijf Sealskin in 1754 in Waalwijk als leerimporteur, nam er kunstleer bij, en ging tafelzeil en douchegordijnen produceren toen kunststof dat mogelijk maakte. Ergens eind jaren 80 wilde het bedrijf de stap maken van douchegordijn naar douchecabine. Op zoek naar een partner kwam Sealskin met duka in gesprek. Dat bedrijf wilde met douchecabines de Europese markt op. Er werden afspraken gemaakt en de combinatie stapte naar de groothandel. Die zag er op dat moment geen brood in. Daarna werd besloten dan zelf de vakhandel te bewerken. Het resultaat is bekend. Sealskin is marktleider voor de vakhandel. “Dat geeft niet alleen aan dat we onze eigen koers varen”, zegt Harald. “Het gaf een extra impuls aan onze klantgerichtheid, precies weten voor wie je werkt en wat er leeft. Daar ontstaat ook de instelling dat je vuiltjes meteen wegpoetst, omdat dat voor beide partijen het beste werkt.”

Andere onderwerpen in Connect - mei 2021